dinsdag 25 oktober 2011

Kaart Madagaskar en Antananarivo

Kaart Madagaskar: CIA
Madagaskar is een land in het uiterste oosten van Afrika en heet officieel de Republiek Madagaskar. Het is een eilandstaat met 20.653.556 inwoners (2009). De hoofdstad is Antananarivo.

Het land is ongeveer 15 keer groter dan Nederland,

Madagaskar ligt ten oosten van het vasteland van het continent Afrika. Het wordt van Afrika gescheiden door de Straat Mozambique.

Ten oosten van Madagaskar ligt de Indische Oceaan. Ten noordwesten van het land liggen de Comoren, een eilandengroep in de Indische Oceaan.

Madagaskar is na Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo het op vier na grootste eiland ter wereld.

De hoogste berg op het eiland is met een hoogte van 2.876 meter de Maromokotro. De belangrijkste rivier is de Manambolo.

De officiële talen van het land zijn Frans en Plateaumalagasi. Vanwege de voormalige Franse kolonisatie speelt het Frans een belangrijke rol binnen de maatschappelijke bovenlaag en bij de buitenlandse betrekkingen.

Toerisme
Voor toeriten heeft Madagaskar onder meer een unieke flora en fauna te bieden die zich deels onafhankelijk hebben ontwikkeld van het vasteland van Afrika. Dit is een gevolg van de geïsoleerde ligging als eiland.

Unieke natuur
Madagaskar zit vol flora en fauna die alleen daar voorkomt doordat het eiland zich vele miljoenen jaren geleden heeft afscheiden van de andere continenten

Hierdoor hebben planten en dieren zich op unieke wijze kunnen ontwikkelen. Zo komen maki's en bepaalde apenbroodboomsoorten alleen op Madagaskar voor.

Een bekende en unieke dierengroep zijn de lemuren, een gevarieerde groep halfapen.

Weer en klimaat
Het klimaat op Madagaskar wordt bepaald door de zuidoostpassaat. In het droge jaargetijde (april–okt.) waait een constante oostenwind.

November, met veel onweer, is de regenrijkste maand, hoewel de oostkust vrijwel het gehele jaar door neerslag heeft.

In de kustmoerassen heerst vaak een tropische hitte; op de hoogvlakten daarentegen stijgt de temperatuur zelden boven de 23° Celcius.

De belangrijkste goederen die Madagaskar produceert en exporteert zijn koffie, schaaldieren, suiker, vanille, katoenstoffen, chromiet en aardolieproducten.

Steden Madagaskar

(Kaart steden Madagaskar: CIA)

Eilandstaten Oost-Afrika
Andere eilandstaten in Oost-Afrika zijn de Comoren, de Seychellen en Mauritius. Het eiland La Réunion is een overzees gebiedsdeel van Frankrijk.