maandag 24 december 2012

Kaart Tanzania en Dodoma - Vakantie Oost-Afrika


(Kaart Tanzania: VN)
Tanzania heet volledig de Verenigde Republiek Tanzania. Het is een land in Oost-Afrika met 41.048.532 inwoners (2009). De hoofdstad is Dodoma.

Tanzania grenst in het noordwesten aan Kenia, in het noordoosten aan Oeganda, Rwanda, Burundi, in het oosten aan Congo-Kinshasa en in het zuiden aan Zambia, Malawi en Mozambique.

Met de vele wildreservaten en de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, is Tanzania een geliefde trekpleister voor toeristen.

Klimaat en vakantie
Tanzania ligt geheel in de tropische klimaatzone. In de bergen kan het echter regelmatig vriezen.

Een groot deel van het land heeft twee regentijden. In oktober/november vallen de zogenoemde kleine regens en in de periode maart/mei de grote regens.

Tanzania telt talloos veel toeristische trekpleisters van wereldfaam. Wereldberoemd zijn de Ngorongoro krater, met een unieke wildpopulatie, het Victoriameer en de wildreservaten voor het houden van een safari.

Het Serengeti wildreservaat, bekend door de jaarlijkse migratie van dieren, wordt gedeeld met Kenia. In het zuiden van het land ligt Selous wildreservaat.

Lake Manyara is een wildreservaat dat bekend is om de grote populaties flamingo’s die er leven.

Kilimanjaro
De berg Kilimanjaro is met een hoogte van 5.895 meter de hoogste berg van Afrika en is voor toeristen beklimbaar.

Victoriameer
Het Victoriameer (ook wel Victoria Nyanza) is met een oppervlakte van ongeveer 70.000 km² het grootste meer van Afrika en het op één na grootste zoetwatermeer op aarde. Het is de bron van de Victorianijl.

Het meer, waarin ook eilanden liggen, bevindt zich tussen de Oost-Afrikaanse landen Tanzania, Oeganda en Kenia.

Steden Tanzania
De officiële hoofdstad van Tanzania is Dodoma. Andere belangrijke steden zijn de voormalige hoofdstad Dar es Salaam, Arusha, nabij de Kilimanjaro, Mwanza, Tabora en Zanzibar op het gelijknamige eiland Zanzibar.


(Kaart steden Tanzania: CIA)

Kaart Tanzania regio's (provincies)
Tanzania is bestuurlijk ingedeeld in 26 regio’s. Dit zijn Arusha, Dar es Salaam, Dodoma, Iringa, Kagera, Kigoma, Kilimanjaro, Lindi, Mara, Manyara, Mbeya, Morogoro, Mtwara.

Mwanza, Pwani, Noord-Pemba, Zuid-Pemba, Rukwa, Ruvuma, Shinyanga, Singida, Tabora, Tanga, Centraal- en Zuid-Zanzibar, Noord-Zanzibar, Stedelijk- en West-Zanzibar.

Kaart Tanzania regio's, steden, meren, rivieren: CIA

Kaart Tanzania
Tanzania grenst aan Kenia, Oeganda, Rwanda, Burundi, Congo-Kinshasa (DRC) en Zambia, Malawi en Mozambique. De hoofdstad van het Oost-Afrikaanse land is Dodoma.

Kaart Tanzania, steden, wegen, spoorwegen, meren, rivieren, reliëf: CIA