maandag 1 juli 2013

Kaart Mozambique en Maputo - Vakantie Afrika


(Kaart Mozambique, steden, rivieren: VN)
Mozambique heet officieel de Republiek Mozambique. Het is een land in het oosten van Afrika en telt 21.669.278 inwoners (2009). De hoofdstad is Maputo.

Het land grenst in het zuiden aan Zuid-Afrika en Swaziland, in het westen aan Malawi, Zimbabwe en Zambia en in het noorden aan Tanzania.

In het oosten ligt Mozambique aan de Straat Mozambique, een deel van de Indische Oceaan. Ten oosten van het land liggen de eilandstaten de Comoren en Madagaskar.

Vanuit Zambia wordt Mozambique doorsneden door de rivier de Zambezi.

Langs de kust van het land en in de riviermondingen liggen mangrovewouden.In de kustvlakte en een aantal rivierdalen in het noorden, in een deel van de Zambezi-vallei en in het zuiden van het binnenland liggen droge savanne.

Langs de Zambezi en enkele andere rivieren en rond de hoofdstad Maputo heeft het land tropisch regenwoud of tropisch bos.

Op de plateaus in het noorden en midden ligt voornamelijk bossavanne. Dit gaat in het zuidelijk binnenland over in steppeachtige vegetatie. In het bergland van Mozambique liggen bergwouden en grassteppen.

Provincies
Het land is verdeeld in 11 provincies. Dit zijn Cabo Delgado, Gaza, Inhambane, Manica, Maputo (provincie), Maputo (stad), Nampula, Niassa, Sofala, Tete en Zambezia.

Weer en klimaat
Het laagland en de plateaus van Mozambique hebben een savanneklimaat met een droge periode in de winter.

De Indische Oceaan verhoogt de luchtvochtigheid in de kuststreken. In het zuiden is de kuststrook vochtiger dan het binnenland.

Steden Mozambique
Naast de hoofdstad Maputo zijn een aantal andere steden in Mozambique: Matola, Beira, Nampula, Chimoio, Nacala, Quelimane, Mocuba, Tete, Xai-Xai, Gurué, Maxixe, Lichinga, Pemba, Angoche, Dondo, Cuamba, Montepuez, Chókwè, Chibuto.


(Kaart steden Mozambique: CIA)

Kaart Mozambique, steden, provincies, rivieren, wegen: CIA

Kaart Mozambique
Mozambique grenst aan Zuid-Afrika, Swaziland, Malawi, Zimbabwe, Zambia en Tanzania. Ten oosten van het land liggen de eilandstaten de Comoren en Madagaskar. De hoofdstad van het Afrikaanse land is Maputo.

Kaart Mozambique, steden, provincies, rivieren, meren, reliëf: CIA