Kaart Zimbabwe: CIA |
Zimbabwe grenst in het noorden aan Zambia, in het oosten aan Mozambique, in het zuiden aan Zuid-Afrika en in het westen aan Botswana.
Het land heeft in het uitersta westen een raakpunt met Namibië (Caprivi-strook). Hier bevindt zich een vierlandenpunt.
Het land is bestuurlijk ingedeeld in 8 provincies en 2 steden die een provinciale status hebben. Bulawayo (stad), Harare (stad) hebben de status van provincie.
De 8 provincis zijn Manicaland, Mashonaland Central, Mashonaland East, Mashonaland West, Masvingo, Matabeleland North, Matabeleland South en Midlands.
De rivier de Limpopo vormt de natuurlijke grens met Zuid-Afrika. De Zambezi en het Karibameer vormen een natuurlijke grens met Zambia.
Klimaat en toerisme
Het centrale plateau in Zimbabwe kent een warm gematigd klimaat met zomerregens (november–maart). De lage randgebieden hebben een droog steppeklimaat.
De gemiddelde temperatuur van het centrale plateau bedraagt 22 °C in oktober en 13 °C in juli, die van het Zambesidal 30 °C in oktober en 20 °C in juli.
Toerisme
In het noordwesten van het Zimbabwe vormt de Zambesi de Victoriawatervallen. Ten oosten daarvan heeft een stuwdam bij de plaats Kariba het Karibameer doen ontstaan. De benedenloop van de Zambesi is bevaarbaar.
Een andere belangrijke trekpleister voor toeristen is een safari waarbij de dieren die in Zimbabwe op de savanne leven zijn te bewonderen, waaronder de spiesbok, de zuidelijke witte neushoorn en de bruine hyena.
Ook een aantal tropische elementen zijn aanwezig, zoals het Lichtensteins hartenbeest en de sitatoenga.
Verder leven er in Zimbabwe onder meer olifanten, neushoorns, zebra's, buffels, antilopen, wrattenzwijnen, giraffes, leeuwen, panters, jachtluipaarden.
Steden Zimbabwe
(Kaart steden Zimbabwe: CIA)