dinsdag 25 oktober 2011

Kaart Mauritius en Port Louis

Kaart Mauritius: CIA
Mauritius is een eilandstaat in Oost-Afrika in de Indische Oceaan. Het land is een republiek en telt 1.284.264 inwoners (2009). De hoofdstad is Port Louis.

Mauritius ligt ongeveer circa 850 kilometer ten oosten van de eilandstaat Madagaskar en ongeveer 1800 km ten oosten van het vasteland van Afrika.

Mauritius wordt gerekend tot de Oost-Afrikaanse landen.

Tot Mauritius behoren de eilanden Mauritius, Rodrigues, de Agalega-eilanden en de Cargados Carajos (St. Brandon), die binnen het Britse Gemenebest ook wel de Lesser Dependencies genoemd worden.

De belangrijkste plaatsen zijn Port Louis, Curepipe, Vacoas-Phoenix, Beau Bassin-Rose Hill, Quatre Bornes.

Mauritius is vulkanische van oorsprong. Het centraal plateau bereikt op enkele plaatsen hoogten van meer dan 600 meter. Het hoogste punt is de Piton de la Rivière Noire (813 m).

Mascarenen
Mauritius, Rodrigues en het eiland Réunion vormen gezamenlijk de eilandengroep de Mascarenen.

Deze eilanden zijn vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Mascarenhas, die als een van de eersten op Mauritius voet aan wal zette.

Toerisme en klimaat
Mauritius kent voor vakantie en toerisme onder meer smalle kuststroken met prachtige stranden. In het binnenland bevinden zich meren, rivieren en watervallen.

Bijna het hele eiland is omgeven door een koraalrif.

Voorheen was Mauritius dicht bebost, maar nu beslaat bos nog ongeveer 20% van de oppervlakte.

Het klimaat op Mauritius is subtropisch tot tropisch. De gemiddelde temperatuur ligt van juni tot oktober tussen de 17 en 25 °C en van november tot april tussen de 24 en 31 °C.


(Kaart: CIA)


Eilandstaten Oost-Afrika
Andere eilandstaten in het oostelijke deel van Afrika zijn de Comoren, Madagaskar en de Seychellen. Het eiland La Réunion is een overzees gebiedsdeel van Frankrijk.