dinsdag 20 november 2012

Kaart Rwanda en Kigali

Kaart Rwanda, steden, wegen, rivieren, meren: VN
Rwanda heet voluit de Republiek Rwanda. Het is een land in Oost-Afrika en telt 10.473.282 inwoners (2009). De hoofdstad is Kigali.

Rwanda grenst in het noorden aan Oeganda, in het westen aan Congo-Kinshasa, in het zuiden aan Burundi en in het oosten aan Tanzania.

Volgens de indeling van de Verenigde Naties valt Rwanda onder Oost-Afrika. In andere indelingen wordt het ook wel gerekend tot Centraal-Afrika.

Rwanda heeft een heuvelachtige landschap en is bedekt met grasland. In het noordwesten bevindt zich een vulkanisch gebied. Hier bevindt zich ook Mount Karisimbi, die met zijn 4.507 meter hoogte de hoogste berg van het land is.

De waterscheiding van het stroomgebied van de rivieren de Nijl en de Kongo loopt in het westen, op een hoogte van ongeveer 2.743 meter.

Kivumeer
Op de grens van Rwanda met Congo ligt het Kivumeer. Dit is een van de meren in het Grote Merengebied in Afrika. De rivier de Ruzizi vindt hier zijn oorsprong. De Ruzizi mondt uit in het zuidelijker gelegen Tanganyikameer.

Nijl
De meest afgelegen waterloop van de Nijl, die daarmee ook wel aangeduid kan worden als de oorsprong van deze rivier, ontspringt in Nyungwe Forest.

Het water stroomt vervolgens via de rivieren Mwogo, Nyabarongo en Kagera naar het Victoriameer in Tanzania.

Klimaat en vakantie
Onlangs dat Rwanda maar twee breedtegraden ten zuiden van de evenaar ligt, kent het land door de hoogte waarop het ligt een gematigd klimaat.

Het land kent twee regenseizoenen die lopen van februari tot mei en van september tot december. Tijdens deze periodes vallen bijna dagelijks zware regenbuien. De regen wordt afgewisseld door zonnig weer.

Trekpleisters voor een vakantie in Rwanda zijn de prachtige natuur en de rivieren en merengebieden.

Steden Rwanda
De Rwandese hoofdstad Kigali telt de meeste inwoners. Andere steden in Rwanda zijn Butare, Gitarama, Ruhengeri, Gisenyi, Byumba, Cyangugu, Nyanza, Kabuga, Ruhango, Rwamagana, Kibuye, Kibungo, Gikongoro, Umutara.


(Kaart steden Rwanda: CIA)

Kaart Rwanda en Burundi
Rwanda grenst aan Oeganda, Congo-Kinshasa, Burundi en Tanzania.

Kaart Rwanda en Burundi: CIA