vrijdag 28 juni 2013

Kaart Zambia en Lusaka - Vakantie Oost-Afrika

Kaart Zambia, steden, provincies: CIA
Zambia heet officieel de Republiek Zambia. Het is een land in Oost-Afrika en telt 11.862.740 inwoners (2009). De hoofdstad is Lusaka.

Zambia grenst in het noorden aan aan Congo-Kinshasa, in het noordoosten aan Tanzania en Malawi en in het centrale oosten aan Mozambique.

In het zuiden grenst het land aan Zimbabwe, in het zuidwesten Botswana, Namibië en Angola. Voorheen heette Zambia Noord-Rhodesië.

Twee van de grootste rivieren in Afrika, de Congo en de Zambezi, ontspringen in Zambia.

Provincies
Zambia bestaat uit negen provincies. Dit zijn Central, Copperbelt, Eastern, Luapula, Lusaka, Northern, North-Western, Southern en Western.

Klimaat en vakantie
Zambia heeft een tropisch klimaat dat wordt beïnvloed door de hoogte van een gebied. Het grootste deel van het land is vochtig tropisch of tropisch regenachtig en droog. In het zuidwesten heerst een steppeklimaat.

Het toerisme is in Zambia vooral geconcentreerd in het zuiden rond de stad Livingstone. Deze stad bevindt zich aan de oever van de rivier de Zambezi, bij de beroemde Victoriawatervallen.

Het South Luangwa National Park, in de buurt van Chipata, is geliefde trekpleister vanwege de grote populatie olifanten die er leven.

De dierenwereld in Zambia is die van de savanne en geliefd voor een safari’s.

Er leven grote planteneters, zoals olifanten, puntlipneushoorns, steppezebra’s, wrattenzwijnen, buffels, talrijke antilopen en roofdieren zoals de leeuw, panter en de gevlekte hyena.

Zambezi en Congo-rivier
Twee van de grootste rivieren van Afrika ontspringen in Zambia, de Zambezi en de Congorivier.

Ongeveer driekwart van het land behoort tot het stroomgebied van de Zambezi en haar zijrivieren de Kabompo, Kafue en Luangwa.

Steden Zambia
Naast de hoofdstad Lusaka zijn een aantal andere steden in Zambia: Ndola, Kitwe, Kabwe, Chingola, Mufulira, Luanshya, Livingstone, Kasama, Chipata.


(Kaart steden Zambia: CIA)

Kaart Zambia
Zambia grenst aan Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. De hoofdstad van het Oost-Afrikaanse land is Lusaka.

Kaart Zambia, steden, rivieren, wegen, spoorwegen, reliëf, topografie: CIA